Tanulj nyelvet tanulópartnerrel!
2020-12-03 11:42

Egy idegen nyelv elsajátításához elengedhetetlen a nyelv használata. Ma már nem hivatkozhatunk arra a régi ürügyre, hogy nincs kivel gyakorolni például a holland vagy a portugál nyelvet. Tanulópartnerek segítségével bárki ingyen fejlesztheti tudását.

Nyelvtanulás tanulópartnerrel? Egyszerű: ha például magyar anyanyelvűként a francia nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni, akkor keress olyan tanulótársat, akinek francia az anyanyelve és magyarul szeretne tanulni. Ha minden alkalommal egy órára találkoztok, és félórán át franciául, félórán át magyarul beszélgettek, mindketten fejlődni tudtok.

A tanulópartnerség egyedülálló lehetőséget kínál más kultúrák megismerésére és akár új barátok szerzésére is. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az idegen nyelvek ismerete nagy előnyt jelent a munkaerőpiacon.

Helybeli (offline) tanulópartnert legegyszerűbben Facebook-csoportok segítségével lehet keresni, a megfelelő kulcsszavak beírásával. Írd be például a „Tanulópartner” vagy az angol „Language Exchange” keresőkifejezést, annak a településnek a nevét, ahol laksz, és megtudhatod, vannak-e ilyen helyi kezdeményezések, melyeknek rendszerint kávézók, pubok adnak otthont. 
Online platformot találni nem mindig egyszerű. A következő lista kiindulópontként szolgálhat (a felsorolt platformok közül egyesek fizetős opcióként nyelvtanári segítséget is kínálnak): az Italki, az Open Language Exchange és a Speaky jó választás lehet azoknak, akik anyanyelvi tanulópartnert vagy tanárt keresnek, a Coeffee oldalain nyelvi játékokat lehet játszani más diákokkal, a Tandem és a Tandem Partners szintén nagyszerű tanulópartner-kereső felület.


Tanácsok a sikeres tanulópartnerséghez 

  1. Egyeztessétek az órarendeteket, és beszéljétek meg, milyen gyakran tudtok találkozni.
  2. Ne feledjétek, hogy egyikőtök sem nyelvtanár, úgyhogy bonyolult nyelvtani magyarázatokat ne várjatok egymástól.
  3. Készüljetek komolyan a találkozókra! Jegyzeteljétek le az új szavakat és gyakoroljátok őket a következő beszélgetés előtt.
  4. Ne féljetek attól, hogy hibákat vétetek. Állapodjatok meg abban, milyen hibák javítását várjátok el egymástól. Legjobb az arany középutat választani: ne javítsátok ki egymás minden apró tévesztését, mert azzal elveszitek a másik kedvét, de a komolyabb hibákra hívjátok fel a tanulópartneretek figyelmét (ennek egyik módja, hogy megismétlitek helyesen azt, amit a beszélgetőpartner hibásan mondott).
  5. Osszátok be igazságosan az időtöket, mindkét nyelvet egyforma ideig gyakoroljátok.
  6. Beszéljétek meg egymással, ha egy konkrét témára szeretnétek koncentrálni. Ha mégsem találtok közös témát, ne adjátok fel, próbálkozzatok más tanulópartnerekkel!

Hamarosan részt veszel az EU valamelyik programjában?

Ha azért szeretnél nyelvet tanulni, mert hamarosan külföldre fogsz utazni az Erasmus+ program keretében vagy az Európai Szolidaritási Testület tagjaként, érdemes igénybe venned az online nyelvi támogatás (Online Linguistic Support, OLS) nyelvtanfolyamait. Ezt az eszközt az Európai Bizottság éppen ebből a megfontolásból fejlesztette ki. 
A cél az, hogy otthonosabban mozogj abban a nyelvi környezetben, amelyben tanulni vagy dolgozni fogsz, hogy minél többet tudj tanulni mobilitási élményeidből és tapasztalataidból. Beiratkozhatsz az OLS virtuális szabadegyetemének tematikus tanfolyamaira (az angol megnevezésből alkotott mozaikszóval MOOC-okra), de társaloghatsz is anyanyelvi beszélőkkel és az OLS más résztvevőivel (akár offline is). Az eszköz az Unió mind a 24 hivatalos nyelvén elérhető. Az OLS ingyenes, azonban csak azok férhetnek hozzá, akik be vannak jelentkezve az EU valamelyik ifjúsági projektjébe.
Az is kiváló lehetőség a nyelvtanulásra, ha tanulmányokat folytatsz, ifjúsági csereprogramban veszel részt vagy önkéntes munkát vállalsz külföldön. Nézz utána az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület kínálta lehetőségeknek!

Forrás: https://europa.eu/youth/go-abroad/school%20and%20youth%20exchanges/learn-language-through-conversation-exchange_hu