Tisztelt Szülők és Pedagógusok!

Kedves Fiatalok!

 

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya mindig is szívügyének/kiemelt feladatának tekintette a fiatal, pályaválasztás előtt álló diákok támogatását, az egyén számára megfelelő munka, hivatás kiválasztásának elősegítését.

A pályaválasztási döntés során kiemelten fontos szerepet játszik a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzés kiválasztása, a tudatos életpálya megtervezése. A tudatos életpálya tervezésének pedig fontos részét képezik a célkitűzések, maga a tervezési folyamat, valamint a jövőre való felkészülés. Az életpálya építés egy élethosszig tartó folyamat, amelyben a tanulásnak állandó szerepe van.

Egy jól megválasztott piacképes szakma megszerzése mind a diákok, mind pedig a fiatal felnőttek életében, munkavállalásában döntő fontossággal bír.

A (hiány)szakmák bemutatásával, népszerűsítésével célunk, hogy segítsük az érdeklődőket a munkaerő-piaci trendeknek megfelelő szakma kiválasztásában.

Ebben nyújt segítséget partnerünk a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt keretében létrehozott Nemzeti Pályaorientációs Portál, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával jött létre. Az oldal az újgenerációs szakmabemutató filmeken és leírásokon túl számos egyéb a pályaválasztási és pályamódosítási döntést előkészítő ismereteket tartalmaz.

A szülők, a pedagógusok és a szakemberek együttes felelőssége, hogy a felnövekvő nemzedék olyan pályát válasszon magának, amely biztos megélhetést nyújt számára, ebben a felelősségteljes döntésben próbál segítséget nyújtani a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya internetes oldalán keresztül.

A portál térítésmentes lehetőséget biztosít a megye köznevelési intézményei számára bemutatkozó anyagaik megjelentetésére. Az érdeklődők informálódhatnak a megyében működő gimnáziumok, szakgimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák képzési kínálatáról, felvételi követelményeiről, mindemellett az oldalon helyet kapnak az egyes intézményekben oktatott szakmákat bemutató filmek és leírások is.

Ajánlom ezt a szakmaleírás-gyűjteményt azoknak, akik befejezték az általános iskolát és szakmai végzettséget kívánnak szerezni, a gimnáziumi érettségivel rendelkező középiskolásoknak, illetve a szakmai végzettséget még nem szerzett bármilyen korú munkavállalóknak.

Ajánlom ezt a weboldalt minden kedves Olvasónak a sikeres pályaválasztás reményében.

 

Hajasné dr. Hertelendi Valéria

főosztályvezető