ESZTERGOMI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BALASSA BÁLINT GAZDASÁGI TECHNIKUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA

ESZC Balassa Bálint Gazdasági Technikum és Szakképző Iskola

OM azonosító: 910005/002
Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 7-9.
Telefon: 33/523-065
Fax: 33/523-065
E-mail: balassa.esztergom@gmail.com
Honlap: www.balassaegom.hu
Igazgató: Szepesi Márta


Pályaválasztási rendezvények időpontjai 

  • online bemutató: RTVE 2020. november 27.

Induló képzési formák

Tanulmányi terület kódja

Ágazat

Képzési idő (év)

A szakképzési évfolyamok elvégzése után megszerezhető szakképesítés megnevezése

A szakképesítés megszerzéséhez szükséges végzettség

Felvehető létszám

0021

Gazdálkodás és menedzsment

5 év

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Vállalkozási ügyviteli ügyintéző

8 általános iskola

16 fő

16 fő

0022

Kereskedelem

5 év

Kereskedő és webáruházi technikus

8 általános iskola

16 fő

0023

Közlekedés és szállítmányozás

5 év

Logisztikai technikus

8 általános iskola

32 fő

0024

Turizmus-vendéglátás

5 év

Turisztikai technikus

Vendégtéri szaktechnikus

8 általános iskola

32 fő

16 fő

0025

Kereskedelem

3 év

Kereskedelmi értékesítő

8 általános iskola

16 fő

0026

Turizmus-vendéglátás

3 év

Cukrász

Pincér-vendégtéri szakember

Szakács

8 általános iskola

16 fő

 16 fő

24 fő


Felvételi eljárás

Az általános iskolai tanulmányi eredmény alapján történik.


Iskolánk

Iskolánkról bővebb információkat az alábbi weboldalon talál: www.balassaegom.hu/iskolankrol

Szakmáink rövid bemutatása

1. Gazdálkodás és menedzsment ágazat

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

A pénzügyi-számviteli ügyintéző a gazdálkodó szervezetek gazdasági tevékenységével összefüggő részfeladatait önállóan végzi, könyvelési feladatokat lát el, számítógépes programokat használ, nyilvántartások vezetésében vesz részt, közreműködik egyes pénzügyi műveletek előkészítésében és lebonyolításában.

Vállalkozási-ügyviteli ügyintéző

A szakképzettséggel rendelkező alkalmas a vállalkozás ügyviteli feladatainak végrehajtására, közreműködik a számviteli és pénzügyi feladatok ellátásában, egyes részfeladatokat önállóan lát el, kapcsolatot tart a munkatársakkal, ügyfelekkel, rendezvényeket, megbeszéléseket szervez.

 

2. Kereskedelem ágazat

Kereskedő és webáruházi technikus

A kereskedő és webáruházi technikus szakember feladata az áruforgalom tervezése, irányítása, lebonyolítása, kontrollálása, az áruk adás-vétele, amely magában foglalja a B2B (vállalatok egymás közötti értékesítése) és a B2C (vállalat és vásárlók közötti értékesítése) kereskedelmi és webáruházi értékesítést egyaránt.

Kereskedelmi értékesítő

A kereskedelmi értékesítő a korszerű eladástechnikák alkalmazásával tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat.

Értékesítési stratégiája a vevői igényeken alapul, tevékenysége kiterjed az árubeszerzésére, átvételére, készletkezelésére, állagmegóvására.

3. Közlekedés és szállítmányozás ágazat

Logisztikai technikus

A logisztikai technikus feladata a logisztikai tevékenységek tervezése, lebonyolítása, a logisztikai rendszerrel kapcsolatos vezetői munka támogatása,  a szállítmányozási tevékenységgel kapcsolatban az áru továbbításához legalkalmasabb fuvarozási mód kiválasztása, a szerződés megkötése, szükség szerint az útvonal megtervezése, az összetett fuvarozási tevékenységek összehangolása, a szállítás során felmerülő raktározási, kezelési feladatok ellátása.

 

4. Turizmus-vendéglátás ágazat

Turisztikai technikus

Idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegenvezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, magas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal.

Vendégtéri szaktechnikus

A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja, kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről, megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését.

 Cukrász szaktechnikus

Irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzési, raktározási, termelési, értékesítési, kiszállítási tevékenységeket. Közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét. Ismeri és képes alkalmazni szakterülete idegen nyelvi szókincsét. Bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot; megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít. Termelő és értékesítő tevékenységet végez, részt vesz a cukrászati készítmények elkészítésében.

Szakács szaktechnikus

Vezetőszakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajttatja a meghatározott feladatokat. Vezetőszakács pozícióban végrehajttatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat. Előkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat. Árut rendel, vesz át, raktároz szakosítva. Betartja és betartatja a HACCP szabályzatot; irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját. Megérti és felhasználja a technológiai műveletek leírásait idegen nyelven.

Cukrász

Cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.

Szakács

A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.

Pincér - vendégtéri szakember

A vendéglátó egységekben fogadja az érkező, vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.


Kollégiumi elhelyezés

www.korosi-koll.sulinet.hu